הסיבות לדלקת בשורש כף היד וכיצד ניתן למנועה

שתף...
תוכן עניינים

כאב באזור כף היד עשוי להעיד על התפתחותה של דלקת. למרבה הצער מדובר בתופעה נפוצה שעשויה להיגרם הן בשל פגיעת טראומה כמו נפילה או תאונה והן בשל תהליך התבלות טבעי של הגוף. במאמר זה נעסוק בהרחבה בסיבות השונות להיווצרות, ודרכי הטיפול וכן באפשרות למנוע חלק מתופעות אלה עוד לפני שהתרחשו.

מה גורם לדלקת בשורש כף היד?

לאחר הריון או לידה: דלקת בשורש כף היד עשויה להתחיל גם לאחר היריון או לידה. כאשר אם לעתיד נמצאת בהיריון משתחרר הורמון בשם רלקסין, הגורם לגוף להיות גמיש ולהתכונן ללידה. הורמון זה משפיע על רקמות שונות בגוף ובכללן גם המפרקים והגידים. לכן, פעולות בסיסיות עשויות לגרום לפגיעה ברקמות הגיד, לקרעים זעירים, ואפילו להתפתחות של דלקת בשורש כף היד.

מחלות המנוונות חלקים שונים בגוף: סיבה נוספת להופעה של דלקת יכולה להיות מחלות המנוונות חלקים שונים בגוף כמו: שיגדון, דלקת פרקים ניוונית או שגרונית, לופוס או דלקת זיהומית.

לכידת עצב פריפרית: תופעה זו מכונה גם “תסמונת התעלה הקרפלית” והיא נובעת כתוצאה מלחץ על העצב המדיאני, שנגרם כתוצאה מהתקשות של הרצועות הנמצאות בבסיס שורש כף היד.

נפילה לא רצונית: האינסטינקט של בני האדם הוא לעצור את הנפילה באמצעות כף היד. במקרה זה, חלק ניכר ממשקל הגוף מונח עליה, והיא סופגת גם את הזעזוע של הנפילה עצמה. כתוצאה מהפגיעה עשויים להופיע חריצים דקים על הרצועות והגידים בכף היד, ודלקת עשויה להתפתח.

פעילות ספורטיבית מאומצת: סיבה נוספת להתפתחות הדלקת קשורה לפעילות ספורטיבית מאומצת. שחקני טניס, כדורסל וכדורעף עשויים לסבול ממנה. יש לציין כי גם הרמת משקולות ופעילות מאומצת של כפות הידיים במכון כושר ואימון ספורטיבי עשויות להוביל לתוצאה דומה.

האם יש קבוצות אוכלוסייה נוספות שעשויות לסבול מדלקות בשורש כף היד?

קבוצת אוכלוסייה נוספת שעשויה לסבול לאורך החיים מתופעה של דלקת בשורש כף היד היא מתכנתים, גרפיקאים ואנשים אחרים העובדים שעות רבות על המחשב.

מה הסיכונים שיש בכאבים בשורש כף היד?

כאב בשורש כף היד, אם אינו מאובחן ומטופל כראוי, עלול להוביל לסיבוכים שונים. אלה הסיכונים הנפוצים ביותר:

  • כאב כרוני – כאבים יכולים להתפתח למצב כרוני, ולהוביל לאי נוחות מתמשכת ולפגיעה משמעותית באיכות החיים.
  • ניידות מופחתת – כאב מתמשך בשורש כף היד עלול לגרום לירידה בטווחי התנועה והמיומנות. למשל, הכאב יכול להפריע בפעילויות יומיומיות כמו הקלדה, אחיזה או הרמת חפצים.
  • היחלשות השרירים – חוסר תנועה עקב כאב עלול לגרום לשרירים בשורש כף היד, ובחלקים נוספים של היד, להיחלש ולהתנוון לאורך זמן.
  • זיהומים – במקרים של כאבים הנובעים מדלקות בשורש כף היד, התעלמות מתסמינים עלולה להוביל לסיבוכים חמורים כגון התפשטות הזיהום לחלקים אחרים בגוף.
  • נזק למפרקים – דלקת כרונית או פציעה חוזרת עלולות לגרום לנזק בפרק כף היד, למשל לדלקת פרקים, ואפילו לדרוש ניתוח.

מתי כדאי לפנות לכירורג כף יד?

עליכם להתייעץ עם איש מקצוע, אם מופיעים אחד או יותר מסימני האזהרה הבאים:

  • כאב מתמשך – כאב שאינו משתפר עם מנוחה ותרופות ללא מרשם, או אפילו לאחר טיפולים יותר מתקדמים.
  • עיוותים גלויים – אסור להתעלם משום שינוי ניכר בצורה או ביישור של שורש כף היד.
  • פציעה חמורה – יש לטפל מיידית במקרים של טראומה חריפה או חשד לשבר.
  • תפקוד מופחת – אם אתם סובלים מקושי בביצוע משימות קבועות עקב בעיות בפרק כף היד.
  • תסמינים של נזק עצבי – פנו למומחה אם אתם חווים חוסר תחושה, עקצוץ או חולשה ביד או בפרק כף היד.

איך אפשר למנוע דלקות הנובעות מתנועות לא נכונות?

אחד הגורמים השכיחים לדלקות בשורש כף היד הוא תנועות לא נכונות. למרבה המזל, רבים מהמקרים ניתן למנוע באמצעות יישום של אמצעי הגנה ובטיחות:

  • תשומת לב בפעולות שגרתיות – כדי למנוע דלקת בשורש כף היד, יש לשים לב ליציבה ולתנועה הנכונה של היד, הן במהלך העבודה השוטפת (באחיזת עכבר מחשב למשל) והן כאשר מרימים חפצים כבדים. רצוי לא לגרום לעומס־יתר על הגיד ולהשתמש בשרירי הזרוע להרמה ולא בכף היד בלבד. כמו כן, אם מדובר על אדם העובד בסביבת מחשב לאורך כל היום, חשוב להתאים את גובה השולחן כדי ליצור מנח יד קל ונוח על המקלדת. ניתן גם לרכוש מקלדות ארגונומיות עם ריפוד קל, המאפשרות מנוחה ליד ומפחיתות את הלחץ על שורש כף היד.
  • מניעת נפילות – כדי למזער את הסיכון לנפילות, שמרו על אורח חיים פעיל פיזית, ובצעו תרגילים לשיפור האיזון והכוח. כמו כן, מומלץ לשמור על חללי מגורים מסודרים, ללא חפצים שמהווים סכנה לנפילות, ולהבטיח קיום של תאורה מספקת בבית ובסביבתו.
  • שימוש בציוד מגן – ניתן להשתמש במוצרים שונים לתמיכה ביד כמו סד ליד המקבע את כף היד ומונע תנועתיות יתר. מגן זה מסייע לשרירים ומעניק תמיכה בעת ביצוע פעילות ספורטיבית כמו הרמת משקולות, משחק כדורסל או משחק טניס מאומץ. ניתן להשתמש בסד רפואי גם במקרה שכבר התרחשה דלקת במפרק כף היד, ויש להגביל את תנועת שורש כף היד כדי לא להחמירה. מוצר נוסף שיכול לסייע למניעה של דלקת הוא מגן מרפק, המונע התפתחות של תופעה נפוצה המכונה “מרפק טניס” ויכול לסייע גם לשחקני כדורסל, כדורעף ולעיסוק בפעילויות נוספות.
  • בנייה של עצמות בריאות וחזקות – גם אם אתם כבר חלילה עושים תנועה לא נכונה, נופלים או נפצעים, הסיכון לפגיעה חמורה יהיה מופחת אם תשמרו על מערכת עצמות חזקה. באמצעות שילוב של סידן ו-טימין D בתזונה שלכם, הרמת משקלים וחשיפה בטוחה לשמש, תוכלו לפתח ולתחזק עצמות בריאות.

שיטות טיפול בדלקות בשורש כף היד

השיטות שצוינו לעיל נועדו למנוע דלקת או להקל על המטופל במקרה שהוא כבר סובל מדלקת בשורש כף היד. קיימים לצד כול אלה גם טיפולים נוספים.

טיפולים תרופתיים והזרקת סטרואידים

במקרה של דלקת במפרק כף היד ניתן לבצע טיפולים תרופתיים באמצעות תרופות נוגדות דלקת או הזרקת סטרואידים. במקרים חמורים עשויים המטופלים להגיע גם לניתוח. בנוסף, כדי לטפל בכאב נהוג להמליץ גם על משככי כאבים בהתאם לעוצמת הכאב.

טיפולים אלטרנטיביים

קיימים גם טיפולים אלטרנטיביים שנועדו להקל על הכאב כמו פיזיותרפיה או דיקור. חלק מהטיפולים הללו אינם מתאימים למצב של דלקת פעילה, ולכן יש להיוועץ קודם לכן עם הרופא המטפל ולבצע אבחון מקצועי לבירור סיבת הדלקת.

לסיכום, דלקת בשורש כף היד נגרמת בשל פציעה, מחלה וסיבות נוספות. ניתן למנוע אותה במקרים מסוימים באמצעות שימוש במוצרים ארגונומיים וסדים מתאימים בעת ביצוע פעילות ספורטיבית. חשוב לאבחן את סיבת הכאב כדי לטפל בדלקת בצורה הנכונה, להקלה על הכאב ושיפור איכות החיים של המטופל.

שיטות טיפול נוספות:

  • מנוחה – קיימת חשיבות גבוהה למנוחה מספקת, לריפוי פציעות ושיכוך כאבים בשורש כף היד. בדרך כלל מומלץ להגביל פעילויות המחמירות את אי הנוחות בפרק כף היד, על מנת לאפשר לרקמות הפגועות זמן להתאושש ולהחלים כראוי.
  • מתיחות עדינות – לצד ההמלצה לנוח, לעיתים דווקא כדאי להניע את היעד. תרגילי מתיחה עדינים לפרק כף היד מגבירים את הגמישות, מפחיתים את הנוקשות ומשפרים את זרימת הדם, שהיא חיונית לריפוי ומניעת פציעה נוספת.
  • קרח – הנחת קרח על האזור הפגוע מסייעת בהפחתת נפיחות ודלקת. טיפול בקרח הכי יעיל כאשר משתמשים בו לתקופות קצרות, מספר פעמים ביום.
  • טיפול בחום – לחילופין, לפעמים דווקא חימום האזור באמצעות קומפרסים או כריות חימום מסייעת בהרגעת שרירים נוקשים, מגבירה את זרימת הדם ומקלה על כאבים, במיוחד במצבים כרוניים.
  • קיבוע – שימוש בתחבושת אלסטית או בסד כדי לקבל ולייצב את פרק ​​כף היד, במטרה להפחית את הנפיחות ולתמוך במפרק בזמן שהוא מחלים מפציעה או מתיחה.
  • הגבהה – בזמן הקיבוע, לעיתים מתבצעת גם הרמה של שורש כף היד מעל רמת הלב, כדי להפחית את זרימת הדם לאזור, ובכך להוריד את הנפיחות. שיטה זו יעילה במיוחד בשילוב עם קרח ומנוחה.
  • פיזיותרפיה – תרגילים וטיפולים שנועדו לחזק את פרק כף היד, לשפר את הגמישות ולהחזיר את טווחי התנועה. טיפול זה מיושם בדרך כלל לאחר שהדלקת עצמה עוברת, כדי לסייע בהחלמה ולמנוע פציעות עתידיות.

שאלות ותשובות:

איך יודעים אם יש דלקת בכף היד?

ניתן לזהות דלקת בכף היד על ידי תסמינים כמו אדמומיות, חום, נפיחות וכאב באזור הפגוע. אתם עלולים גם לחוות נוקשות או קשיים בניידות באצבעות ובאגודל. במצבים כמו תסמונת התעלה הקרפלית, עלולים להופיע גם סימפטומים כמו חוסר תחושה או תחושה של עקצוץ.

איך לזהות דלקת בשורש כף היד?

יש להיות ערניים מאוד לתסמינים אשר ציינו, ובמיוחד לשינויים והחמרות. שימו לב אם הכאב מחמיר בעת הזזת פרק כף היד או כאשר מופעל עליו לחץ. במקרים מסוימים אתם עלולים לחוות ירידה ניכרת בטווחי התנועה או בכוח בשורש כף היד וביד.

איך להקל על כאב במפרק כף היד?

ת: כדי להקל על כאבים בשורש כף היד, אתם יכולים לנסות מספר שיטות: מנוחה, קרח או חימום, קיבוע או תנועה, תרופות, עיסוי, רפואה אלטרנטיבית ועוד. זכרו, אלו הן המלצות כלליות, וחשוב להתייעץ עם איש מקצוע רפואי לאבחון והתאמת תוכנית טיפול, במיוחד אם הכאב נמשך או מחמיר.

 

מקורות

  • Janecki, C. J. (1980). Extraarticular steroid injection: For hand and wrist disorders. Postgraduate medicine68(5), 173-181.
  • Laurell, L., Nielsen, S., Zak, M., & Fasth, A. (2012). Ultrasonography and color Doppler in juvenile idiopathic arthritis: diagnosis and follow-up of ultrasound-guided steroid injection in the wrist region. A descriptive interventional study. Pediatric Rheumatology10(1), 1-11.
  • Palmer, W. E., Rosenthal, D. I., Schoenberg, O. I., Fischman, A. J., Simon, L. S., Rubin, R. H., & Polisson, R. P. (1995). Quantification of inflammation in the wrist with gadolinium-enhanced MR imaging and PET with 2-[F-18]-fluoro-2-deoxy-D-glucose. Radiology196(3), 647-655.

 

 

 

 

 

 

 

X