כאבי ברכיים – הגורמים להם ודרכי טיפול ומניעה

שתף...
תוכן עניינים

כאבים באזור הברך יכולים לפגוע באיכות חייו של אדם, במיוחד אם הם נמשכים לאורך זמן ופוגעים ביכולת ההליכה או מופיעים גם בזמן מנוחה. קיימות סיבות שונות לכאב, שחלקן קשורות לתהליך ההתבלות הטבעי של הגוף, לפגיעה בשל תאונת עבודה או פעילות ספורטיבית, וכן פגיעות נוספות הקשורות להתפתחותה של דלקת באזור הברך.

 

מהם התסמינים של כאבי ברכיים?

בין התסמינים הנלווים לכאב ניתן למצוא גם נפיחות, חום באזור הברכיים וכן קושי בהזזה של מפרק הברך. חשוב לדעת כי הכאב יכול להופיע בנקודות זמן שונות במהלך היום. למשל, כאבי ברכיים שמופיעים רק בפעילות גופנית או בעלייה וירידה במדרגות. ישנם גם כאבים הקשורים לטמפרטורת הגוף, לרמת הלחות או ליקיצה בשעות הבוקר ולעובדה כי השרירים עדיין קרים ונוקשים. כל אחד מהתסמינים הללו יכול להעניק לאורתופד המאבחן רמז למקור הכאב.

אילו כאבי ברכיים נפוצים ביותר?

  • תסמונת הכאב הפטלופמורלי – נפוצה בקרב ספורטאים ובעיקר רצים, ומאופיינת בכאב בקדמת הברך.
  • אוסטיאוארתריטיס – מצב ניווני המשפיע על מפרק הברך, ומוביל לנוקשות וכאבי ברכיים.
  • דלקת בגידים – דלקת של הגידים סביב הברך, המופיעה בדרך כלל אצל רצים ורוכבי אופניים.
  • קרעים במניסקוס – פציעות בסחוס של הברך, הנגרמות לרוב על ידי תנועות חדות במהלך פעילות ספורטיבית.
  • בורסיטיס – דלקת של הבורסה, שק עורי קטן ומלא נוזלים, שתפקידו לרפד את מפרק הברך.

כאבי ברכיים במיקומים שונים

כאבים בצד הפנימי של הברך

כאב בצד הפנימי של הברך, הידוע מבחינה רפואית ככאב ברכיים מדיאלי, מתעורר לעתים קרובות עקב בעיות עם המניסקוס המדיאלי או הרצועה המדיאלית. מבנים אלו חיוניים ליציבות הברך ולבלימת זעזועים. הסיבות השכיחות כוללות:

  • פגיעה של הרצועה הקולטרל מדיאלית – הרצועה הצידית (MCL) – גורמת לכאב וחוסר יציבות בצד הפנימי של הברך.
  • קרע במניסקוס המדיאלי: מאופיין בכאב ונפיחות בחלק הפנימי של הברך.

כאבים בצד החיצוני של הברך

כאבי ברכיים באזור זה נוצרים בדרך כלל עקב שחיקה או טראומה, והם נוטים להחמיר בשל ריצה או פעילויות מאומצות אחרות, ולהוביל לאי נוחות ולפגיעה בתנועתיות. הסיבות השכיחות כוללות:

  • פגיעה ברצועה החיצונית (LCL) – גורמת לכאב בחלק החיצוני של הברך.
  • תסמונת Iliotibial Band – גורמת לכאבי ברכיים עזים, שכיחה במיוחד בקרב רצים.

כאבים מאחורי הברך

כאבי ברכיים בחלק האחורי נובעים במרבית המקרים ממתיחת יתר או מתח חוזר. הסיבות השכיחות כוללות:

  • ציסטה על שם ​​בייקר – נפיחות מלאה בנוזל הגורמת לכאב מאחורי הברך.
  • פציעת רצועה צולבת אחורית (PCL) – מובילה לכאבים בחלק האחורי של הברך.

כיצד מתבצע האבחון למטופלים הסובלים מכאבי ברכיים?

תהליך אבחון כאבי ברכיים מבוסס על שלושת הדרכים לאבחון פיזיולוגי: תשאול המטופל והבנת התסמינים שמהם הוא סובל ואילו פעולות הוא מתקשה לבצע, ביצוע בדיקה פיזיולוגית של תנועת מפרק הברך וכן ביצוע בדיקות דימות שונות. במידת הצורך יומלץ גם על בדיקה פולשנית לאיתור דלקת באמצעות ניקור נוזל ממפרק הברך.

הבדיקה הפיזיולוגית מאפשרת לאורתופד לזהות את הסימפטומים שיכולים להעיד על מהות הבעיה, למשל מפרק מעוות, נפיחות וכן את הטמפרטורה של המפרק. חשוב לדעת, כי לעיתים כאב שנגרם מפגיעה יכול לעבור כלעומת שבא או ללוות את המטופל למשך תקופה ארוכה. לכן כדאי לבצע את האבחון במקרה של כאב שאינו מפסיק בשלב מוקדם, אלא מספר ימים לאחר שהחל.

בדיקות הדימות יכולות להיות צילום MRI, צילום CT או צילום רנטגן, בהתאם להמלצת האורתופד ותפקוד הברך.

 

מה הן הסיבות הנפוצות לכאבים אלו?

בגיל מבוגר כאבי ברכיים יכולים לנבוע משחיקת סחוס והידלדלות של החומר המסכך את מפרק הירך. תופעה זו טבעית ביותר והיא מתרחשת באופן תדיר בקבוצת האוכלוסייה בגילאי שבעים פלוס. אוסטאוארטריטיס של הברך עשוי להוביל פעמים רבות לצורך בניתוח החלפת מפרק הברך.

אפשרות נוספת היא מחלת השיגדון (גאוט), דלקת מפרקים כרונית שגורמת לכאבים וקשורה לתגובה של מערכת החיסון למשקעים של חומצה אורית בגוף. למרות שמחלה זו פוגעת בדרך כלל באצבעות הרגליים היא יכולה להשפיע גם על מפרק הברך.

סיבה נוספת לכאבים באזור הברך היא בורסיטיס, דלקת של הפס אנסרינוס. מחלה זו, שמכונה בעברית “דלקת אמתחת רגל האווז” נובעת מפגיעה בשקיק קטן המצוי מתחת לעור וכולל את נוזל הסיכה השומר על המפרקים. אם נוצר זיהום בשקיק זה, המטופל עשוי לסבול מכאב רב הן כתוצאה מהזיהום והן כתוצאה מפגיעה בסיכוך הטבעי של הגוף.

מטופלים רבים גם מגיעים לאורתופד עם כאבים ברמות שונות בברכיים כתוצאה מקרע של המיניסקוס, שיכול להיווצר מסיבה של התבלות טבעית (דגנרטיבי) או כתוצאה מפגיעה פיזיולוגית (טראומתי).

מעבר לפגיעות שציינו קודם, עשויה להיות גם פגיעה בחלק הקדמי של הברך, הגורמת לכאב פטלופמורלי (אזור הפיקה־ירך). כאב זה מתרחש בעקבות חיכוך קבוע בין אזור הפיקה לירך.

פגיעה נוספת שניתן להתייחס אליה בהמשך לכאב בברכיים היא “ברך אצנים”, הנובעת גם היא ממקום פיקתי. למרות שמה היא אינה מאפיינת אצנים בלבד, אלא כל אדם אשר ברכיו מכופפות באופן קבוע וממושך בצורה תדירה.

אלה רק חלק מהסיבות לכאבים באזור הברכיים, וכמובן ניתן למנות גם סיבות נוספות כמו רכיבה ממושכת על אופניים, נפילות, פגיעה בזמן ריצה ועוד.

רשימת סיבות נפוצות, מחולקות לסוגי פגיעות ברכיים:

פגיעות טראומטיות

  • נקעים וקרעים ברצועות – נובעים מתנועות חדות או פגיעות פתאומיות, ומובילים לכאבים ונפיחות באופן מיידי.
  • שברים – מכות ישירות בברך עלולות להוביל לשבירת עצמות, ולגרום לכאבים עזים ולחוסר תנועה.

פגיעות שחיקתיות

  • דלקת מפרקים ניוונית – שחיקה לאורך זמן מובילה לניוון של מפרקים, הגורם לכאבים כרוניים ולנוקשות באזור.
  • ניוון במניסקוס – קרעים במניסקוס עלולים להיגרם בשל שחיקה, לרוב עם קשר לגיל מתקדם. 

פגיעות דלקתיות

  • דלקת מפרקים שגרונית – מצב אוטואימוני במסגרתו מופיעים דלקת, כאבים ונפיחות בברך.
  • שיגדון – מצב המאופיין בכאב פתאומי ועז, עקב הצטברות גבישי חומצת שתן במפרק.

פגיעות התפתחותיות

  • יישור לא תקין של הפיקה – אם הפיקה אינה מתפתחת כראוי, זה יכול להוביל לכאב כרוני.
  • מחלת אוסגוד-שלטר – גורמת לכאבים מתחת לפיקת הברך, שכיחה בעיקר בקרב מתבגרים.

זיהומים

דלקת מפרקים ספטית – זיהום במפרק הברך, המוביל לכאבים עזים, אדמומיות ונפיחות.

כאב שמוקרן לברך

  • סיאטיקה – כאבים מהגב התחתון או מהמותניים המקרינים עד לברך.
  • כאבים בירך – בעיות בירכיים יכולות להפנות כאב לאזור הברכיים.

תסמונות כאב סביב הברך

פיברומיאלגיה – מצב כרוני הגורם לכאב נרחב, כולל באזור הברכיים.

איך ניתן לטפל בכאבי ברכיים ואף למנוע?

היות וכאב בברכיים יכול לנבוע מסיבות מגוונות גם דרכי הטיפול משתנות בהתאם. לאחר שאורתופד מומחה בודק את מקור הכאב בדרכי האבחון שצוינו לעיל, הוא עשוי להמליץ על שילוב של טיפול תרופתי למניעת הכאב, הזרקה של חומרים נוגדי דלקת או חומרי סיכוך כמו חומצה היאלורונית, טיפולים פיזיותרפיים ובמקרים חריפים גם ניתוח להחלפה של מפרק הירך. מעבר לכך, כדי  לשמור על הברך ולתמוך בה, ישנה סדרה של מגני ברכיים – תומכים ומייצבים.

לסיכום, כאבים בברכיים יכולים להשפיע באופן מהותי על אורח חייו של אדם, במיוחד כאשר הם גורמים להפרעות בהליכה, בביצוע פעילות ספורטיבית או בעלייה וירידה במדרגות. יש לבצע אבחון מקצועי כדי למצוא את מקור הכאב ולבחור בדרכי הטיפול המתאימות, המשלבות הפחתה של הסימפטומים עם טיפול במקור הבעיה.

שאלות ותשובות:

למה כואבות לי הברכיים?

כאבי ברכיים יכולים לנבוע ממגוון סיבות כולל פציעות (כמו קרעים ברצועות או שברים), מצבים ניווניים (כגון דלקת מפרקים ניוונית), דלקות (כמו שיגדון), שחיקה, בעיות התפתחות וזיהומים.

איך לטפל בכאבי ברכיים?

הטיפול תלוי בגורם. הוא עשוי לכלול מנוחה, קרח, חימום, פיזיותרפיה, תרופות לכאבים ודלקות, ובמקרים חמורים, ניתוח. בנוסף, כדי לנהל כאבי ברכיים מומלץ לשמור על משקל תקין.

מי מטפל בכאבי ברכיים?

כאבי ברכיים מטופלים בדרך כלל על ידי מומחים לאורטופדיה, מומחים לרפואת ספורט ופיזיותרפיסטים. בחירת הגורם הנכון תלויה לרוב בגורם הבסיסי לכאב.

איך ניתן להקל על כאבי ברכיים?

מדרסים אורטופדיים ותומכי ברכיים יכולים לעזור להקל על כאבי ברכיים, על ידי מתן תמיכה ויציבות. הם מתקנים בעיות יישור, מפזרים את המשקל באופן שווה ומפחיתים את הלחץ על הברכיים. גם נעליים אורתופדיות עשויות לסייע.

האם כאבי ברכיים חולפים?

כאבי ברכיים יכולים להיפתר, במיוחד אם הם נובעים מפציעה קלה או מתיחה ומטופלים כראוי. עם זאת, מצבים כרוניים עשויים לדרוש טיפול מתמשך. האבחון משתנה בהתאם לסיבה, חומרת המצב וגורמי בריאות אינדיבידואליים.

 

מקורות

  • Aaron, D. L., Patel, A., Kayiaros, S., & Calfee, R. (2011). Four common types of bursitis: diagnosis and management. JAAOS-Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons19(6), 359-367.
  • Bergovec, M., Smerdelj, M., Bacan, F., Seiwerth, S., Herceg, D., & Prutki, M. (2018). Intraarticular synovial sarcoma of the knee rising from a lateral meniscus–a case report. Orthopaedics & Traumatology: Surgery & Research104(2), 227-230.
  • Draghi, F., Corti, R., Urciuoli, L., Alessandrino, F., & Rotondo, A. (2015). Knee bursitis: a sonographic evaluation. Journal of ultrasound18(3), 251-257.

[1] Aaron, D. L., Patel, A., Kayiaros, S., & Calfee, R. (2011). Four common types of bursitis: diagnosis and management. JAAOS-Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons19(6), 359-367.

 

 

 

 

X