שין ספלינט – Medial Tibial Stress syndrome

שתף...
תוכן עניינים

עצם השוק היא אחת מהעצמות הארוכות בגוף והיא גם זו הנושאת במרבית העומס במצב של עמידה או ישיבה. בתוך השוק נמצאות שתי עצמות: הראשית היא הטיביה (השוקה) והמשנית היא עצם דקיקה יותר המכונה פיבולה (שוקית). החלק העליון של הרכס הקידמי של הטיביה מכונה “השין”. כאשר החלק הפנימי של עצם הטיביה נפגע נהוג לכנות פגיעה זו בשם “שין ספלינט”, או במינוח המקצוע Medial Tibial Stress syndrome (בתרגום חופשי – “תסמונת העומס בחלק הפנימי של עצם השוק”). במאמר זה נדון בהרחבה בפציעה נפוצה במצבים של לחץ על העצם בעקבות פעילות גופנית וסיבות נוספות.

מהי פציעת שין ספלינט?

פציעת שין ספליט היא אחת מהפציעות הנפוצות שנגרמת לאחר עומס־יתר על עצם השוק. היא עשויה להיגרם מלמטה, כתוצאה מנעל לא מתאימה הגורמת לסיבוב של כף הרגל כלפי מעלה, ולחץ על הרקמות בחלק העליון של כף הרגל. חלק מהמטופלים סובלים מהליקוי הזה גם אם אינם מבצעים פעילות גופנית, בשל חוסר גמישות של מפרק הקרסול.

מטופלים שמגיעים לבדיקות אצל אורתופד מדווחים על כאבים בחלק הפנימי של השוקיים, חשים לעיתים חום מקומי בנקודת הפגיעה (הנגרם בשל דלקת שהתפתחה במקום) וכן מדווחים על קושי בביצוע תרגילים ואימון גם ברמות עצימות נמוכות כתוצאה מהכאב.

איך מאבחנים?

האבחון מתבצע באמצעות תשאול של מטופלים הסובלים מכאבים בשוק על שגרת האימונים שלהם ושינויים שבוצעו בה. בנוסף, יתבצעו בדיקות דימות שונות שממחישות לרופא היכן הליקוי הפיזי והאם מדובר בשין ספליט או במקרה חמור יותר שמכונה שברי מאמץ אם מדובר בהקרנה של כאבים בכף הרגל , שמקורם בשוקיים, יומלץ על טיפול המבוסס על שינוי הדרך שבה מחולק משקל הגוף בעת ההליכה, הריצה או עמידה ממושכת.

מהן דרכי הטיפול, ומהו זמן ההחלמה המוערך?

הטיפול בשין ספליט מתבצע במספר מישורים. ראשית, המתאמן מתבקש להפחית את העומס על השוקיים בזמן האימון. שנית, יומלץ להתאים מדרסים ביו-מכניים אישיים שיפחיתו את העומס ויאפשרו חלוקה של המשקל ואיזון, כדי להפחית את הלחץ על עמוד השדרה. בנוסף, יומלץ על חבישה לאזור השוקיים, ושינוי מנח הרגל לזמנים קצרים במצב שכיבה, כאשר הרגל מונחת על משטח גבוה ואינה נושאת בעומס כלשהו.

זמן ההחלמה המוערך משין ספליט תלוי בשני גורמים: הראשון הוא חומרת הפגיעה, ככל שממתינים ולא מגיעים לטיפול הפגיעה עשויה להיות חמורה יותר וזמן הטיפול יתארך. הגורם השני הוא התהליך הדלקתי שהתרחש. בתחילת הפגיעה נוצרים סדקים קלים ברקמות הירך, סדקים אלה גורמים לדלקת ולכן בשלב מאוחר יותר יש לתת לגוף לרפאה ורק אז הכאבים יפסקו. ככל שהתהליך הדלקתי ארוך יותר, כך גם זמן הטיפול יתארך. אם יש כאבים בכף הרגל חשוב לאתר את מקורם.

מניעת הפגיעה

ניתן למנוע פגיעות אלה באמצעות הפעלת שיקול דעת בעת האימון, תוך הגברה איטית ומדודה של העומס על שרירי הרגליים ובמיוחד השוקיים והימנעות מיצירת עומסים פתאומיים. חשוב גם להקפיד על ביצוע מתיחות הן לפני הפעילות הגופנית והן אחריה, ולא לדלג על שרירי השוק בעת ביצוע המתיחות.

 בנוסף, יש הממליצים על שימוש בשרוולי דחיסה חמים וקרים המסייעים הן לזרימת הדם והן למניעת של פציעות ספורט שונות. החום במקרה זה ירחיב את כלי הדם, יגביר את זרימת הדם במקום, ירפה את השרירים ויקל על הכאב. הקור יכול לסייע להפחית את הנפיחות והכאב.

היות וחלק ניכר מהפגיעות נובע מהמבנה האנטומי הייחודי של הרגל, ופגיעה בשרירים הצמודים לשוק, ניתן להיעזר ביתרונות של מדרסים מותאמים אישית לכף הרגל כדי להפחית את העומס על השרירים שמעליהם. כך, ימנעו חלק מהפגיעות הדלקתיות בשרירים אלה והכאב הנלווה אליהם.

האם התופעה תחמיר ללא טיפול?

אם הספורטאי אינו מעמיס על השוקיים התופעה לא תחמיר. אך, מרבית הפעילויות הספורטיביות כמו ריצה, קפיצה ואימוני כוח המשלבים את שרירי השוק יחמירו את התופעה. לכן, אם מופיע כאב שאינו מפסיק כדאי להפחית את העומס בזמן האימון. למרות הרצון להתקדם באימון יש להימנע מתרגילים שיוצרים עומס־יתר לאורך זמן ללא חימום מוקדם של השריר באמצעות מתיחה.

לסיכום, שין ספליט היא תופעה נפוצה בקרב ספורטאים המפעילים עומס־יתר על השוקיים ואינם משתמשים בנעליים מתאימות. מדובר בתופעה שגורמת לכאב, ועשויה להחריף אם העומס ממשיך להיווצר. חשוב לשים לב לסימנים כמו הופעת כאב וחום באזור השוקיים, לגשת לאבחון, ולהקל על הכאב באמצעות מדרסים ושרוולי דחיסה מתאימים.

מקורות לקריאה נוספת

  • Guo, S., Liu, P., Feng, B., Xu, Y., & Wang, Y. (2021). Efficacy of kinesiology taping on the management of shin splints: a systematic review. The Physician and Sportsmedicine, 1-9.
  • Miller, H. L. (2020). Preventing Shin Splints Through Heating and Cooling Compression Sleeves.
  • Thacker, S. B., Gilchrist, J., Stroup, D. F., & Kimsey, C. D. (2002). The prevention of shin splints in sports: a systematic review of literature. Medicine & Science in Sports & Exercise34(1), 32-40.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X