ממה נובעים כאבים בכף הרגל ואיך אפשר לטפל בהם?

כאבי רגליים
שתף...
תוכן עניינים

אנשים רבים חווים או יחוו כאבים בכף הרגל ואין זה מפתיע כלל. מדובר באיבר המורכב ממספר מפרקים, שרירים ועצמות, הנושא עליו משקל רב וסופג את הזעזועים הנגרמים במפגש עם הקרקע. ישנם מספר גורמים העשויים להביא להופעת כאבים בכף הרגל, אך החדשות הטובות הן שישנן דרכים לטפל בגורמים הללו ולשפר את איכות החיים משמעותית. הבה נבחן מהן הבעיות האפשריות בכפות הרגליים ואילו אפשרויות ישנן לטיפול.

מהם הגורמים לכאבים בכף הרגל?

מנח לא נכון של כף הרגל:

כאבים בכף הרגל לא חייבים להופיע בשל דלקת או מחלת כלשהי, למעשה לא פעם הדבר נגרם ממנח לא נכון של כף הרגל. ישנן מספר דרכים שבהן המנח יכול להיות לקוי והדבר יוצר עומסים כבדים על השרירים, המפרקים, הגידים והרצועות המחוברים לכף הרגל המנסים לפצות על הבעיה. הדבר מתבטא בסופו של דבר בכאבים גם בכפות הרגליים בעקבות מאמץ היתר. מנח לקוי יכול להיגרם מכף רגל שטוחה (פלטפוס) שבה הקשת נמוכה מדי או לא קיימת כלל. גם קשת גבוהה מדי עשויה לגרום לכאבים לא פעם. במקרים רבים מצבים אלה מביאים לקריסה של כפות הרגליים כלפי פנים או כלפי חוץ, דבר שיוצר עומס על איברים אחרים.

דלקת בכף הרגל:

גורם נוסף לכאבים בכפות הרגליים יכול להיות דלקת. למשל:

אוסטאוארתריטיס: דלקת פרקים ניוונית המביאה לשחיקה של הסחוס במפרקים כמו הקרסול או הבוהן בכף הרגל. בעקבות השחיקה הזו ישנו חיכוך של עצמות הגורם לכאבים עזים.

דורבן: דלקת נפוצה לא פחות היא דלקת בעקב הידועה גם בשם “דורבן “. דלקת זו יוצרת בלט של זיז עצם בעקב הגורמים לכאבים בעת הדריכה על כף הרגל.

בורסיטיס: ישנה גם דלקת “בורסיטיס” הפוגעת בשק הבורסה שתפקידו לספק סיכוך לתנועת המפרקים. דלקת זו פוגעת בקרסול, דבר שמביא למתיחה של הגיד המחובר לעקב.

מאמץ יתר של כף הרגל:

ישנם גם גורמים הנובעים ממאמץ יתר של כף הרגל, חבלה ממקור חיצוני ואפילו נעילת נעליים לא מתאימות. אחד המצבים המוכרים ביותר הוא נקע בקרסול, שבו נוצרת מתיחה של הרצועה בעקבות תנועה חדה ולקויה של האזור. כמובן שגם שברים יכולים להיגרם בכף הרגל כתוצאה מספיגת טראומה מגורם חיצוני.
תופעה הנגרמת בעקבות נעילת נעליים שאינן מתאימות נקראת “בוניון” או “הלוקס ולגוס”. כאן נגרם נזק מבני לכף הרגל בשל דחיפה של הבוהן בכף הרגל כנגד האצבע שלצידה. דחיפה זו מביאה לבליטה של מפרק הבוהן. תופעה זו יוצרת כאבים רבים באזור המפרק.

דלקת בכף הרגל תסמינים

התסמינים משתנים על פי סוג ומיקום הדלקת. הנה התסמינים הנפוצים של דלקת בכף הרגל מהסוגים שהוזכרו לעיל:

אוסטאוארתריטיס

  • רגישות בעת נגיעה במפרק
  • כאבים בכף הרגל המופיעים בשל תנועה
  • קשיים בתנועה, הליכה או הנחת משקל על כף הרגל
  • מפרקים נוקשים, חמים או נפוחים
  • כאבים בכפות הרגליים המתחזקים לאחר מנוחה, כגון ישיבה או שינה

דורבן

  • כאבים בכף הרגל בדריכה
  • כאב חזק בקשת כף הרגל
  • נוּקְשׁוּת של כף הרגל
  • נפיחות סביב העקב
  • התכווצות בגיד אכילס

בורסיטיס

  • כאב ונפיחות בעקב או מאחוריו
  • התגברות כאבים בכף הרגל בדריכה או עמידה על הבהונות
  • העקב חם ורך יותר מהאזור שמסביב
  • שינוי בצבע העור סביב העקב

 

כאבים נפוצים בכף הרגל

ישנם סוגים שונים של כאבים בכפות הרגליים, אותם ניתן לחלק על פי מיקום הופעת הכאב. אלה כמה דוגמאות של כאבים באזורים שונים של כף הרגל:

כאבים בכף הרגל העליונה

כאבים בכף הרגל העליונה משפיעים על האזור העליון של כף הרגל ויכולים לנבוע ממאמץ מוגזם, נעליים לא מתאימות או פציעה ישירה. פעילויות הכרוכות בהשפעה חוזרת ונשנית על כף הרגל עלולות להוביל לאי נוחות באזור זה, ומשפיעות על הניידות ועל שגרת היומיום.

דלקת הגידים המיישרים של האצבעות – גידים אלה נמצאם בחלקה העליון של כף הרגל, ועלולה להיווצר בהם דלקת בעקבות נעליים לא מתאימות או לחץ מתמשך.
שבר מאמץ בעצמות המסרק – עצמות המסרק מתמודדות עם הרבה עומס בעת הליכה וריצה, בעיקר עצמות 2-3. לאחר שבר מאמץ יש לנהל את העומסים ואת נשיאת המשקלים.

כאבים בכף הרגל בצד הפנימי

כאבים בכף הרגל הפנימית, אותם אנשים חשים בחלק של כף הרגל הקרוב ביותר לכף הרגל השנייה, נובעים לעתים קרובות ממאמץ יתר. בעיות בקשת כף הרגל, כגון פלטפוסאו פרונציה יתר, מתבטאות פעמים רבות בכאבים באזור זה, המשפיעים על הליכה ועמידה.

דלקת בגיד הטיביאליס פוסטריור – הגיד של שריר הטיביאליס פוסטריור מסייע בתנועת כף הרגל ותומך בקשת. הטיפול העיקרי בדלקת הזו הוא תרגילים גופניים.
תסמונת התעלה הטרסלית – תסמונת זו מופיעה עקב לחץ על העצבים. מלבד כאבים בכף הרגל, היא מתאפיינת בנמלול ואף באיבוד תחושה.

כאבים בכף הרגל התחתונה

כאבים בכף הרגל התחתונה, אשר מופיעים בחלק התחתון של כף הרגל, יכולים לנבוע מגורמים שונים, כולל לחץ מוגזם, עמידה ממושכת או נעליים לא מספיק טובות. אזור זה נושא את משקל הגוף, מה שהופך אותו לרגיש למצבים שונים.

מלבד דורבן שכבר הזכרנו, יש גורם נפוץ נוסף של כאבים בכף הרגל התחתונה: דלקת בחיבור של גיד האכילס. הדלקת מובילה להיווצרות כאבים בכף הרגל, שיכולים להחמיר בעת פעילות.

כאבים בכף הרגל בצד החיצוני

כאבים בכף הרגל החיצונית מופיעים בחלקים ההיקפיים של כף הרגל. הם עשויים להיגרם כתוצאה מלחץ חוזר ונשנה או ממצבים בהם כף הרגל נוטה החוצה. כאבים כאלה יכולים להצביע על מתיחה או שבר ברצועה, אשר עלולים להשפיע על התנועה והיציבות.

  • נקע בקרסול – זו אחת הסיבות הכי נפוצות להופעת כאבים בכף הרגל. ישנם סוגים שונים של נקעים בקרסול, כאשר השכיח ביותר הוא הסתובבות כלפי פנים של כף הרגל. לאחר נקע עולה הסיכוי לנקעים חוזרים ולסיבוכים נוספים, כמו כאב בבסיס עצם המסרק החמישית.
  • דלקת בגידים הפרונאלים – כאב זה מופיע מאחורי הפטישון, אם כי הוא עלול להתפשט גם לאזורים נמוכים יותר. זו דלקת בכף הרגל שמופיעה בעיקר אצל ספורטאים או בעקבות נקע בקרסול.

כאבים בכף הרגל באמצע

כאב במרכז כף הרגל (כף הרגל המדיאלית) מורגש בקצה הפנימי של ויכול לנבוע ממאמץ יתר, חריגות מבניות או עומס על הגידים והרצועות באזור. במקרים רבים, הכאבים מופיעים בעקבות בעיות ביישור כף הרגל או בשל חוסר תמיכה בקשת כף הרגל.

  • מטטרסלגיה – אלה כאבים שכיחים בקרב אנשים שעוסקים בענפי ספורט כמו ריצה וקפיצה, והם מופיעים בכריות של כף הרגל.
  • מורטון נוירומה – זהו כאב באזור שמעל האצבעות, אשר נגרם בגלל לחץ על עצב העובר בין עצמות המסרק.

מהו זמן ההחלמה של כאבים בכף הרגל?

זמן ההחלמה יכול להשתנות באופן משמעותי בהתאם לגורם לכאבים, חומרת המצב ויעילות הטיפול. כאב קל בכף הרגל עשוי להשתפר ואף לחלוף תוך מספר ימים עם טיפול ביתי בלבד, בעוד שמצבים קשים יותר עלולים לדרוש חודשים להתאוששות מלאה. כמו כן, ישנם כאבים כרוניים בכף הרגל, שלמעשה לא חולפים אף פעם אך ניתן לנהל על מנת להקל עליהם במידת האפשר.

להלן כמה דוגמאות על פי גורמים ספציפיים לכאבים:

  • נקעים ומתחים קלים – ההחלמה עשויה להימשך מספר ימים עד מספר שבועות, עם מנוחה נכונה וטיפול ביתי.
  • דורבן בעקב – מקרים קלים עשויים להשתפר תוך מספר שבועות, אך מצבים חמורים או כרוניים יכולים להימשך שישה חודשים עד שנה עד להחלמה מלאה.
  • שברים – בהתאם לחומרתם, שברים בכף הרגל יכולים להחלים תוך 6 עד 8 שבועות. איחוי מלא, כולל שיקום, לוקח במצבים מסוימים גם מספר חודשים.
  • פציעות בגיד אכילס – פציעות קלות עשויות להחלים תוך מספר שבועות, אך פציעות או קרעים משמעותיים יותר עלולים לדרוש ניתוח ולהחלים בצורה מלאה רק לאחר 4 עד 6 חודשים.

איך למנוע כאבים בכף הרגל בעתיד?

ישנן מספר דרכים למזער את הסיכוי לסבול מכאבים בכף הרגל, או לחלופין למנוע את חזרתם לאחר שכבר הופיעו:

  • הנעלה מתאימה – בחרו נעליים שמתאימות היטב לכפות הרגליים שלכם, מספקות תמיכה נאותה ומתאימות לפעילויות שלכם.
  • משקל בריא – משקל עודף יכול להפעיל לחץ נוסף על כפות הרגליים שלכם, ולהוביל לכאבים ובעיות שונות.
  • ספורט קבוע – תרגילי חיזוק שרירים ומתיחות יכולים לעזור לשמור על בריאות כף הרגל. הקפידו לבצע תרגילים המחזקים את כף הרגל והקרסול, וכן תרגילי מתיחה לגיד אכילס ולשרירי השוק.
  • מנוחה מספקת – הקשיבו לגוף שלכם והימנעו מפעילויות שמכבידות על כפות הרגליים שלכם. שלבו מנוחה בשגרת האימונים שלכם כדי לאפשר התאוששות.
  • מדרסים ואביזרים – מדרסים בהתאמה אישית מספקים עוד תמיכה, מחלקים באופן שווה את הלחץ על כף הרגל ועוזרים למנוע כאבים ובעיות. מלבד מדרסים, ישנם עוד אביזרים אורטופדיים שעשויים לסייע במצבים מסוימים.
  • בדיקות בזמן – אם אתם חשים בכאבים, סימני פציעה או שינויים אחרים בכף הרגל, כדאי לבדוק אותם בהקדם. גילוי מוקדם יכול למנוע מבעיות קלות להפוך לרציניות.

על מנת למנוע כאבים בכפות הרגליים, חשוב להבין את הגורמים להם ולנקוט בצעדים ובטיפולים הנכונים. אם אתם סובלים מכאבים שלא חולפים, או חוזרים בכל פעם מחדש, מומלץ להתייעץ עם רופא משפחה, אורטופד או מומחה כפות רגליים.

איך ניתן לטפל בבעיות בכף הרגל?

כפי שראיתם עד כה הגורמים לכאבים בכף הרגל הם רבים, אך למרבה המזל אפשרויות הטיפול רבות גם הן. מדרסים: הדרך הטובה ביותר למנוע כאבים או להקל על כאבים קיימים היא להתאים מדרסים לכף הרגל. מדרסים מותאמים אישית מעניקים תמיכה מלאה לאזור, ואף מסייעים בתיקון של מנח לקוי. הפחתת הלחצים המשמעותית שמתרחשת בעקבות השימוש במדרסים מסייעת במניעת החרפת הגורם לכאבים והפחתת הכאבים עצמם.

נטילת תרופות:
במקרים מסוימים ימליץ הרופא המטפל על נטילת תרופות המותאמות לבעיה הרפואית. למשל, נטילה של משככי כאבים עבור תופעות כמו דורבן, נקע בקרסול, דלקות ועוד. במקרים של דלקות יעשה לרוב שימוש גם בנוגדי דלקת שמטרתם לסייע לגוף להילחם בתופעה ולזרז את תהליך ההחלמה.

תרגילים גופניים:
באופן מפתיע כאבים בכף הרגל יכולים לפחות משמעותית באמצעות ביצוע תרגילים גופניים. ביכולתם של תרגילים אלה לסייע במתיחת הרצועות השונות, לחזק את השרירים ולשפר את מנח הרגל. בנוסף, פעילות גופנית אף מסייעת לשיפור צפיפות העצם, דבר שמחזק את התמיכה בכף הרגל. עם זאת מומלץ להימנע מפעילות גופנית הכוללת נחיתה חזקה של כף הרגל על הקרקע, כמו ריצה, קפיצה ובמקרים מסוימים אפילו הליכה.

במקרים קיצוניים- ניתוח:
במקרים קיצוניים של כאבים, שבהם הטיפולים הראשוניים לא מסייעים לפתרון הבעיה, ונגרמת פגיעה משמעותית באיכות החיים, עשויים הרופאים להמליץ על ניתוח. זוהי אינה הבחירה הראשונית כאמור, אך אפשרות זו בהחלט קיימת.

שאלות ותשובות:

איך מזהים דלקת בכף הרגל?
הסימפטומים של דלקת בכף הרגל משתנים בהתאם לסוג הדלקת. בדרך כלל, ישנם כאבים בכף הרגל בדריכה או אפילו במנוחה. לצידם, דלקת בכף הרגל עלולה להוביל לנוקשות, רגישות ותופעות נוספות.

איך לטפל בדלקת בכף הרגל?
דלקת בכף הרגל מטופלת על ידי שילוב של נוגדי דלקת, משככי כאבים ומדרסים בהתאמה אישית. כמו כן, ניתן לטפל באמצעות גלי הלם, פעילות גופנית מותאמת או ניתוח.

איך להקל על כאבים בכף הרגל?
ניתן להקל על כאבים בכפות הרגליים בדרכים שונות, אותן כדאי להתאים לגורם ומקור הכאבים. באופן כללי, כדאי תמיד לנעול נעליים נוחות ואיכותיות ולהשתמש במדרסים.

למה יש כאבים בכפות הרגליים?
כאבים בכף הרגל עלולים להופיע בשל פציעה, דלקת בכף הרגל או מאמץ יתר.

X